22.10.09

Haram Minum Minuman Ni.... Berhati2

Awas semua muslimin dan muslimah!

GREEN BEAN SOY DRINK Salam semua. Kali ini saya nak sentuh ttg minuman ringan keluaran Yeo Hiap Seng, jenama salah satu pembekal minuman ringan yg tak asing lagi di rantau ini khususnya Singapura danMalaysia .

Pernahkah anda dengar ttg keluaran produk minuman YHS yg terkini, khususnya minuman kacang soya fusion dgn kacang hijau? Jika anda di Singapura, harap2 baca dulu ya, bahan-bahan yg terkandung dalam minuman ini.


Semasa saya ke salah sebuah pasaraya tempatan, terpandang saya ke arah minuman ini yg saya fikir adalah salah satu lagi keluaran terbaru YHS. Iyerlah, apalah bahan yg nak dibubuh dlm minumankan? So I pick up one and brought to office. Tapi, bila saya baca ingredientsnya.......

Cuba lihat kat pic ini.

Cuba lihat dekat-dekat........

Apa ke benda ni? Rupa-rupanya E471 is derived from pig. MasyaAllah, dah takde lagi ke sumber yg baik, yg murni, darimana pihak pengeluar nak dapatkan bahan atau sumber utk membuat produk minuman mereka???? Tidakkah mereka peka dgn pengguna2 Islam yg sememangnya ramai telah terbiasa dgn minuman yg mereka bekalkan atas jenama YHS???

Belek punya belek.....hah, patutlah. Minuman ni diperbuat di....... di negara yg dah mmg dah tersohor bubuh melamine dalam susu!!

Apapun, saya sekedar berkongsi info dan diharap sesiapa yg teringin nak merasa minuman jenama YHS "Green Bean Soy Drink", lupakan sajalah niat anda tu. Tak berbaloi bahan yg haram jika memasuki dlm tubuh badan kita ni!! Harap dapat sebarkan info ini terutama sekali kpd anak-anak kita yg mungkin kurang arif ttg perkara ini.

Do not drink FANTA APPLE, as it contains (E211, E224) Fat of Pork(PIG)

2 ulasan:

amdang81 on 25 Oktober 2009 pada 11:02 PG berkata...

Ambe ada juga cek dengan saudara yang keje di Yeos ni. Katanya produk ni memang tak ada dalam pasaran Malaysia. Selain itu, tiada logo halal juga mengesahkan bahawa ianya tidak disahkan halal oleh mana-mana pihak.

Rasanya di negara luar HALAL atau tidak sesuatu produk lebih jelas dipamerkan berbanding di negara kita ini. Walaupun COP HALAL JAKIM semacam kuat untuk mengesahkan sesuatu produk itu halal atau tidak, tetapi manipulasi dan keraguan tetap ada di dalam kepala kita. Kenapa jadi begini?

Agaknya sebab COLGATE dikatakan HALAL & BERFLORIDA? Wallahua'lam.

Masokis on 6 Disember 2009 pada 4:44 PTG berkata...

uih...nyaris nak beli..

Catat Ulasan

 
Senarai Blogawan Terengganu

Personal, Pendapat & Politik