18.5.09

Apakata jika blog ini diubah template?

Assalamualaikum w.b.t...

Memandangkan blog ini belum dirasmikan lagi, maka blog ini masih bebas dikritik dan dikomen sehingga ianya benar-benar memuaskan hati serta menepati kehendak. Kali ini saya bawakan pula cadangan dari Cikgu Eriyza untuk menukar blog ini ke template seperti berikut:



Ni versi gelap skit.



Ni versi cerah untuk posting artikel.

Link ke laman percubaan bolehkan klik SINI. Jika dilihat secara umumnya kolum untuk blog sekarang dengan versi percubaan adalah lebih kurang sahaja. Namun secara peribadi, susunan layout di blog percubaan itu lebih kemas.

3 kolum di bawah sekali dikekalkan untuk memastikan semua blogawan akan dilink terus di situ. Apa yang menarik dan lebih adil adalah 3 kolum tersebut sama saiznya tidak seperti di blog asal (sini).

Semoga cadangan ini dipertimbangkan oleh semua. Secara peribadi, saya menyokong template baru tersebut. Wallahua'lam.

6 ulasan:

anTusufi @ SA Sufi on 18 Mei 2009 1:08 PTG berkata...

utk menghormati cik baity, aku bersetuju pd template baru nih dgn background posting-nya berwarna putih or berwarna cerah....

sekadar pandangan.

nasikerabupetro on 18 Mei 2009 2:31 PTG berkata...

erk?
ni yang susah ni...
setiap kali bagi cadangan, saya perlu menebalkan muka dan berfikir beribu kali... bimbang menyinggung hati.

mengenai pemilihan warna cerah, mengikut prinsip design dan antaramuka yang baik dan mesra (GUI) ialah latarbelakangnya cerah dan tulisannya gelap. bukan faktor serius sangat, tapi secara peribadinya, saya kurang "interested" dengan blog gelap. pandangan peribadi je... tak melibatkan semua pun.

Harap encik antusufi tak terasa dengan pendapat saya yang dhaif ni... huhu

anTusufi @ SA Sufi on 19 Mei 2009 9:01 PG berkata...

Salam...

alangkah baik kalau semua di sekeliling kita bersikap seperti nasikerabu...amat berhati-hati dalam tindak-tanduk kerana bimbang sahabatnya tersinggung hati..bagus bukan? :)

hamba tak terasa pun, maklum la...hantu kan, hehehe....pape pun, cadangan cik nasikerabu ada relevennya...lagipun ini blog rasmi kan...kalu begitu, ambe lebih setuju kpd warna cerah la...

psst: warna cerah N warne putih ada perbezaannya :)

Mince4AM on 23 Mei 2009 2:22 PTG berkata...

warna gelap untuk sesuatu yg doomy...sesuai untuk cerita sedih, cerita seram,cerita sejarah. warna cerah seperti kuning, hijau pinor mate biru keadilan sesuai untuk remaja-remaja yang riang ria..warna merah sesuai sgt utk motivasi dan menunjukkan keberanian..juga untuk menyatakan pandangan yang x boleh diubah @ muktamad. warna putih sesuai untuk berita umum. ada jupe surat kabor warna ungu? hahaha.. tiada rujukan, hanya agakan!

mylocalagenda on 25 Mei 2009 12:19 PTG berkata...

saya sokong pakai warna2 cerah .. spt putih ..
clean design ..

terima kasih kpd amdang dan eriyza yg sudi meluangkan masa utk siapkan template blog ni ..

-lan-

MusafirKerdiL on 29 Mei 2009 1:47 PG berkata...

ambe nok komen pasal templete plok
setiap orang ada pandangan berbeza
nok puaskan hati seme org memang payoh
tapi try buat yang terbaik

mula2 pilih kombinasi warna nok guna
daripada header sampai footer
biasa selaras dan dok banyok warna
jangan guna warna garang sangat
macam buletin online paka kaler meroh
lepas buletin paka kaler meroh
ambe jarang masuk..sakit mata..

pastu lebor templete
jangan lebor sangat,
kalu lebor2 macam buletin online
jadi kembang,
sape guna wide screen dok ape ah..
lebor standart portal mcm TKO dok ape doh

pastu, butang read more
atau ambe nok royak lagi..
bile tekan butang tu, kene loading plok
nok bace wok lain, kene back mula
dok user friendly..
kalu kene banyok klik link dalam website
ambe jadi malas nok masuk website tu
orang lain dok tau ah gane


ambe bagi 6/10 untuk templete ni

cadangan
kalu nok guna templete blog,
guna mcm nasikerabupetro punye ok doh
warna selaras, dok kembang sangat
kemas dan teratur, setiap box dok tergantung
blog ambe pon paka templete ni
tapi ambe ejah jadi gelap.

kalu nok guna templete megazine
cari dlm blog ien muncet, ambe bekenan yg ni
http://muncet.blogspot.com/2008/12/simple-magazine-template-2.html
templete ni napok formal sket
footer takdop 3 column bleh ngejah
kak eriyza kan ada.hehe

apa2 pon, wat yang terbaik
mende ni bukan masalah besor
bincang lama2 edit mende ni dok guna gok
upgrade n edit interface tu bleh wat time by time
yang paling penting
gane blogger bleh sampaikan maklumat melalui blog
tengok kawan blogger kita kat perak
diorang dah dpt keluarkan http://perakexpress.com/

mintok maaf la komen panjang2 ni
biasa dok komen pon blog org laen
mintok maaf deh..huhu

Catat Ulasan

 
Senarai Blogawan Terengganu

Personal, Pendapat & Politik